The Light Keeps Us Safe

The Light Keeps Us Safe is een spel met survival elementen. Het lijkt met een aantal aspecten wel erg op Big Robot’s andere game ‘’Sir, You Are Being Hunted’’. Daar kan je de review hier nog van teruglezen. Je wordt dit keer alleen niet wakker op een eiland maar in een bunker, dit is dan ook je veilige ruimte want buiten is er het een en ander aan de hand.

Machines hebben namelijk de wereld overgenomen en iedereen is weggevlucht. Behalve jij natuurlijk want jij bent met je domme kop in een bunker blijven schuilen. Wanneer je deze bunker verlaat is het vrij duidelijk dat de eerste regel van robotica hier niet van toepassing is geweest, namelijk: ‘’Een robot mag een mens geen letsel toebrengen of door niet te handelen toestaan dat een mens letsel oploopt.‘’. Als een robot je ziet dan wordt je per direct en zonder vragen aangevallen. Is het er eentje dan kun je vaak nog wel jezelf verdedigen, maar als er een hele groep op je af komt dan heb je weinig andere keuzes dan weg te vluchten.

Voorkomen is echter beter dan genezen. Het belangrijkste wapen wat je in dit spel hebt is je zaklamp. Hiermee kun je kleine robots tijdelijk verblinden om zo weg te kunnen vluchten. Daarnaast is deze nog te upgraden voor verschillende andere functies. Een Maglite is er niets bij! Om robots af te leiden om je weg te kunnen vervolgen heb je naast je zaklamp nog verschillende andere middelen tot je beschikking. Zo kun je een fles in de tegenovergestelde richting gooien zodat ze daar gaan zoeken naar een indringer. Waar geluid is zal vast ook wel iemand zijn nietwaar? Mocht je alsnog gesnapt worden en een wond gekregen hebben van een aanval moet je zo spoedig mogelijk verband aanbrengen. Dit stelpt het bloeden en zorgt ervoor dat je gezondheidsbalk stopt met leeglopen. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je regelmatig moet eten om op krachten te blijven. Deze survivalelementen maken van The Light Keeps Us Safe een spannend avontuur omdat je nooit weet of je binnenkort nog iets zult vinden.

Het probleem is alleen dat je de flessen en het eten niet allemaal standaard tot je beschikking hebt. Je begint gewoon met je zaklamp en de rest moet je helemaal zelf bij elkaar sprokkelen. Dit doe je door voorzichtig langs robots te sluipen en in vervallen huizen en gebouwen rond te snuffelen voor spullen die je kunt gebruiken. Ook de upgrades voor je zaklamp moet je zelf verdienen. Gelukkig zijn de lichteffecten een stuk beter dan bij ‘’Sir, You Are Being Hunted’’. Waar daar alles nog een beetje grauw en basic was, is er hier wel echt moeite gedaan om er iets moois van te maken. De sfeer is er in ieder geval een stuk beter op geworden.

De rest van de graphics zijn behoorlijk simpel. De omgeving is niet zo heel interactief en je wordt ook niet weggeblazen met allerlei fantastische effecten. Ook qua geluid stelt The Light Keeps Us Safe niet zo heel veel voor. Het is duidelijk dat de gameplay hier boven de rest gaat. En gelukkig is de gameplay fantastisch te noemen. Vijanden reageren erg vlot op beweging en het is dan ook een pittige uitdaging om ongeschonden langs hen te komen. Je zit constant om je heen te kijken en dat is voor een survivalgame een goed teken.

Conclusie

Hou je van survivalgames dan is The Light Keeps Us Safe een mooie game om in de gaten te houden. Nergens blinkt het echt in uit, maar het laat ook niet echt steken vallen. Voor fans van het genre is het zeker aan te raden.

Geluid 18/30

Graphics 21/30

Gameplay 27/30

Replay Value 6/10

————————–

Totale score 72/100