SteamWorld Heist

SteamWorld Heist speelt zich af in het universum van de andere SteamWorld games. Hiervan heb ik eerder al een review geschreven voor SteamWorld Dig 1 en SteamWorld Dig 2. Waar je in Dig -de naam verklapt het al- moest graven, ben je een Heist een echte ruimtepiraat. Samen met je crew ga je op pad om vijandige schepen over te nemen.

Het leuke is dat elk vijandig schip at random gegenereerd wordt. Ze zijn dus nooit hetzelfde en dit zorgt er ook voor dat een nieuwe playthrough nog fris aan zal voelen. Uiteraard is het principe wel altijd hetzelfde. Op een schip zijn er verschillende vijanden aanwezig die je moet verslaan en objecten die je kunt verzamelen. De gevechten zijn niet realtime maar werken via een turn based principe. Er zijn meerdere punten waar je je achter kunt verschuilen om niet geraakt te worden tijdens een vuurgevecht. En die kunnen heftig zijn, zeker als er meerdere vijanden op één plek aanwezig zijn.

Gelukkig doe je dit niet alleen, je hebt een aantal bemanningsleden die je helpen bij je queeste. Ieder karakter heeft hierbij ook een eigen persoonlijkheid. Stuk voor stuk zijn het goed uitgedachte metgezellen met een flinke dosis humor. Door ze in je team te hebben tijdens heists krijg je aan het einde van het level ook punten. Wanneer je voldoende punten hebt stijgen ze ook in level waarmee je ook speciale moves vrijspeelt. Ieder crewlid heeft zijn of haar eigen unieke vaardigheden dus het is zeker raadzaam om hier aandacht aan te besteden. Alléén de karakters die je op dat moment in je team hebt krijgen er namelijk punten bij. Dus wissel regelmatig af, dan zal er niemand (ver) achter blijven. En doordat je niet altijd met maar één of twee karakters speelt blijft de gameplay ook langer vernieuwend. De replay value ligt daardoor ook een stuk hoger.

Grafisch is de game niet zo heel bijzonder. Hij komt natuurlijk oorspronkelijk ook al uit 2015, dus dit was wel een beetje te verwachten. De stijl ligt volledig in lijn met de SteamWorld Dig spellen, de herkenbaarheid voor mensen die al bekend zijn met de franchise is dan ook groot. Deze stijl is wel consistent doorgevoerd en het is zeker niet slecht. Dit is ook het geval voor de audio. Wanneer je nog nooit een SteamWorld game hebt gespeeld bereid je dan maar alvast voor: de soundtrack blijft in je hoofd hangen. De simpele maar doeltreffende muziekjes zorgen voor een leuke sfeer.

Conclusie

Hoewel de gameplay een heel stuk anders is dan de vorige spellen van Image & Form hebben ze weer een geslaagde game afgeleverd. Het turn based principe werkt goed en door de random gegenereerde levels is ook de replay value dik in orde.