ON1 Photo Raw 2021.1

Met de komst van digitale camera’s is het aantal mensen dat fotografeert gigantisch gestegen. Er hoefden geen fotorolletjes meer gekocht te worden en met de huidige opslagmogelijkheden kan je duizenden foto’s maken voordat je SD-kaart kaartje vol staat. Hierdoor is fotografie niet alleen goedkoper geworden, maar tevens een heel stuk gemakkelijker. Op het moment ligt alles een beetje stil, maar zodra de concertzalen weer open gaan zijn wij er natuurlijk weer als de kippen bij om jullie van de mooiste foto’s te voorzien. Voordat de foto’s online komen zijn er soms toch wel wat aanpassingen nodig. In donkere ruimtes is er veel ruis, of foto’s kunnen toch net wel wat verscherping gebruiken. En ook het licht en de kleurbalans werkt niet altijd mee. Gelukkig zijn daar er genoeg keuzes aan fotobewerkingsprogramma’s. Vandaag leggen wij ON1 Photo Raw 2021.1 op te testplank. Voldoet het aan onze hoge eisen of kun je beter voor een ander programma gaan?

Laten we beginnen met de technische vereisten van het programma. Zoals je hieronder kunt zien valt het allemaal best wel mee voor een uitgebreid bewerkingsprogramma zoals ON1 Photo Raw. De meeste goedkope computers zijn tegenwoordig wel uitgerust met een Intel Core i5 en ook oudere systemen kunnen het nog vlotjes draaien.

Toen ik het programma voor de eerste keer opstartte viel de opstartsnelheid meteen op. Het opstarten gebeurde in slechts enkele seconden, wat erg vlot is voor een fotobewerkingsprogramma. Daarnaast viel mij op dat foto mooi op zijn eigen plek blijft staan en niet verplaatst wordt, dit scheelt ruimte omdat je zo niet twee maal hetzelfde bestand op je harde schijf hebt staan. Wanneer een foto geëxporteerd wordt blijft het originele bestand dan ook behouden, dus per ongeluk overschrijven is verleden tijd. Het is jammer dat het exporteren van een foto met 28 seconden redelijk lang duurde, waarmee de tijd bij grote batches alleen maar oploopt. Maar dit ligt natuurlijk ook aan de hoeveelheid bewerkingen je hebt gedaan.

De interface is ontzettend handig ingedeeld waarbij de gebruiker veel overzicht heeft. Gewenste opties zijn makkelijk te vinden, openen of juist te verbergen. In kleine mate is het zo aan te passen dat het perfect bij jouw workflow past. ON1 Photo Raw toont veel gelijkenissen met Adobe’s Lightroom, iets wat de overstap voor vele makkelijker zal maken. Het uitlezen van de foto gebeurd aan de hand van een erg uitgebreide database met lenscombinaties. Bijna elk mogelijke camera en lenscombinaties zijn hierin beschikbaar. Wanneer het dan toch voorkomt dat een camera of lens niet in de database staat, kan je de foto alsnog manueel aanpassen. Gelukkig zal dit zelden tot nooit voorkomen.

Een van de belangrijkste features is de aanwezigheid van Articificial Intelligence (AI). Hiermee weet het programma zelf al wat voor soort scene iets is en past hier de instellingen op aan. Het verhoogd het dynamisch bereik bij landschapsfoto’s, laat kleuren spetteren op vakantiekiekjes en bij portretten zijn er zelfs automatische functies om de ogen en tanden witter te maken, het gezicht te retoucheren en nog veel meer. En het mooiste is, al deze opties zijn individueel aan en uit te zetten. Je zit dus nooit ergens aan vast en je kunt zelf kiezen wat het beste past bij jouw workflow.

Een van de beste features in ON1 is zonder twijfel de mogelijkheid om de vervorming (distortion) te corrigeren. Dit lukt zo goed dat er geen enkele vervorming meer te vinden is. Ook de donkere randen in een foto (vignetting) zijn niet meer zichtbaar. Veel camera’s bieden een in-camera optie om de chromatische abberatie te reduceren tot een minimum. Dit gebeurd vaak alleen met first-party lenzen, waardoor het niet werkt met lenzen van merken zoals Sigma of Tamron. Ook daarvoor biedt ON1 dus een uitkomst.

Voor mij als concertfotograaf is de meest gebruikte functie de ruisreductie (noise reduction). Concertzalen zijn vaak slecht verlicht en ik werk daarom altijd met hoge ISO-instellingen. Een nadeel hiervan is dat de foto erg veel ruis bevat, wat de kwaliteit niet ten goede komt. Daarom was ik aangenaam verrast dat ON1 er voor zorgde dat echt bijna alle ruis wegging. Wat een verademing in vergelijking met de Adobe software waar er altijd nog veel ruis achterbleef of de foto al haar detail verloor!

Daarnaast zijn er ook verschillende presets die je kunt gebruiken. Standaard zitten er al tientallen variaties in, van modern tot klassiek en van kleur tot zwart/wit. Mocht je zelf een combinatie van instellingen hebben gevonden die je wil gebruiken kun je ook zelf presets aanmaken. Dit is bijvoorbeeld handig als je in een studio omgeving dezelfde lichtomstandigheden hebt gehad, waarbij je al je foto’s in één keer aanpast. En bevalt er iets niet, dan kan je de ingebouwde presets ook altijd nog een beetje tweaken naar je eigen smaak. Er zijn ook nog verschillende andere presets te koop maar deze hebben we niet kunnen testen. De link daarvan is: https://www.on1.com/store/category/presets/

Conclusie

Keuze voor fotobewerkingsprogramma’s zijn er genoeg. De meest bekende zijn van Adobe met Lightroom of voor het serieuzere werk Photoshop. Deze zijn echter niet te koop zonder een maandelijks abonnement waardoor de kosten behoorlijk op kunnen lopen. Bij ON1 Photo Raw is dat echter niet het geval. Voor het eenmalige bedrag van €84,14 (of nu in de aanbieding voor €67,31) is het product volledig jouw eigendom voor zolang je het wil gebruiken. Mede door de in de review genoemde pluspunten is het daarom ook zeker een aanrader om te kopen. Wij gaan er in ieder geval vaak gebruik van maken!

Prijs 16/20

Kwaliteit 51/60

Overige opties 15/20

————————–——

Totale score 82/100