Hamilton’s Great Adventure

Indiana Jones, Tomb Raider en Uncharted zijn maar een paar voorbeelden van games waarin schatzoekers de hoofdrol spelen. Hamilton’s Great Adventure is ook een game waarin een avonturier op pad gaat. Dit keer niet om een schat te vinden, maar om een gestolen object terug te halen.

Dit gestolen object is een Fluxatron. Het vormt de basis voor een machine die Hamilton en een professor gemaakt hadden. Ik heb geen idee wat de machine daadwerkelijk doet, maar ik ga toch maar op pad om de Fluxatron terug te halen! Dit doe je door verschillende levels te doorlopen. Deze levels bieden qua gameplay weinig variatie, maar qua uiterlijk wist het mij elke keer weer te verbazen. Zo begin je in de jungle, maar voordat je het weet sta je te spelen in de Himalaya! Je loopt over tegels en probeert zo bij de gouden sleutel te komen. Ook zijn er tegels waar je maar een keer op mag staan. Zodra je hier vanaf stapt valt deze in de diepte. Je moet er dus goed rekening mee houden dat je nog een weg terug hebt, of je faalt het level. Hamilton kan namelijk niet springen dus let goed op; het is daarom noodzaak om van tevoren goed te kijken hoe het level eruit ziet.

En bekijken zal je zeker vaak doen. De kleuren spatten van je scherm af en het is een waar genot om te spelen. Je hebt de mogelijkheid om de camera ver in de zoomen, zodat echt kunt genieten van de omgeving. Helaas raak je hierdoor wel het overzicht kwijt. De camera positioneert zich dan zo dat je niet goed kunt zien waar je nu wel of niet kunt lopen. Gelukkig ziet het er van een afstandje nog steeds zo mooi uit en mis je niet zo heel veel. Helaas zijn filmpjes niet ingesproken en zit je dus alleen naar tekst en wat plaatjes te kijken. Gelukkig maakt de mooie soundstrack al weer een hoop goed. Zo zijn de nummers over het algemeen lekker rustig, zodat je je goed kunt concentreren op het oplossen van de puzzels.

Op sommige plaatsen kan je als Hamilton niet verder. Je moet dan switchen naar het tweede karakter dat je kunt besturen, een vogel genaamd Sasha. Hiermee kan je hendels overhalen, zodat pilaren de grond inzakken. Dan schakel je weer over naar Hamilton om verder te lopen. Maar Sasha is niet alleen handig voor het overhalen van hendels. Zodra je met de kleine vogel aan het vliegen bent kan je ook verschillende objecten in de lucht pakken. Hiermee verdien je punten en wordt je score dus ook hoger. Het is echter niet benodigd om een hoge score te halen, alleen het pakken van de sleutel is hiervoor al voldoende. Houdt je er echter van om steeds je scores te blijven verbeteren dan zal je hier ook wel even zoet mee zijn, er zijn namelijk ook verschillende bonuslevels vrij te spelen.

Wel een waarschuwing voor mensen die nog steeds Windows XP als besturingssysteem hebben, Hamilton’s Great Adventure is alleen te spelen op Windows Vista of hoger. Dit betekend overigens niet dat de systeemeisen heel zwaar zijn, die vallen reuze mee. Deze keuze lijkt misschien een beetje apart, maar aangezien er al meer dan tien jaar DX10 videokaarten in de omloop zijn is dit helemaal geen vreemde keuze meer. Toch moet je hier rekening mee houden mocht je nog een wat oude computer hebben staan.

Conclusie

Hamilton’s Great Adventure is een game waarvan ik veel heb genoten. Er zitten nou niet echt veel nieuwe elementen in verwerkt, maar wat ze hebben gedaan speelt wel erg fijn. Ook het switchen tussen Hamilton en Sasha goed bedacht en het geeft een extra dimensie aan het spel.

Geluid 22/30

Graphics 24/30

Gameplay 22/30

Replay Value 8/10

————————–

Totale score 76/100