Eastshade

In Eastshade speel je een schilder die afreist het gelijknamige eiland Eastshade. Hier leer je allerlei personages kennen die jouw hulp goed kunnen gebruiken. Samen met je schildersezel ga jij er voor zorgen dat het niemand ontbeert aan een mooi schilderij. Om de fantastische Bob Ross te quoten: ”I can’t think of anything more rewarding than being able to express yourself to others through painting.

Eastshade is een prettige ogende walking sim die op grafisch gebied niet heel veel bijzonders biedt maar ook niet teleurstelt. De bossen zien er erg mooi uit en ook details zijn dik in orde. Soms leek het wel een beetje te gladgestreken en vooral rotsen zijn gewoon onder de copy/paste knop geplaatst volgens mij. Gezichtsuitdrukkingen hadden wel wat meer werk mogen krijgen, de lipsynchronisatie laat nogal te wensen over. Ook liep ik regelmatig tegen een soort onzichtbare muur aan wanneer ik ergens overheen wilde springen. Zelfs wanneer er helemaal geen obstakel was kwam dit voor. Daarnaast was er ook veel pop-in en schaduwen die soms zomaar verdwijnen of verschijnen. Een beetje jammer aangezien dat na verloop van tijd wel vervelend begint te worden.

Wanneer het nacht wordt moet je echter op zoek naar een plek om te overnachten óf er zelf eentje maken in de vorm van een tent. Die benodigdheden daarvoor moet je alleen wel eerst verzamelen. Terwijl je rondloopt kom je verschillende spullen tegen die je in je rugzak kunt stoppen. Dit gaat van planken en canvas, eieren en paddenstoelen en van kruiden tot planten. Elk item heeft zo eigen kenmerken die je toe kunt passen. Er zijn verschillende soorten theeën te brouwen van de kruiden waarmee je jezelf warm kunt houden of snel kunt reizen door de spelwereld. Kies je toch voor een hostel dan kun je daar ook een kamer huren. In Eastshade heb je alleen geen geld maar betaal je alles met Glowstones. Deze krijg je als je bepaalde missies hebt afgerond of wanneer je spullen verkoopt. Alle kruiden en planten die je verzameld kun je verkopen voor één Glowstone. Kom je dus nog een beetje tekort dan is dit altijd een oplossing.

Het lopen gaat soms nog wel een beetje traag. Zeker als je behoorlijke afstanden af moet leggen om naar een bepaald item te reizen. Toch zijn er verschillende attributen om dit te versnellen. Met de Glowstones die je verdiend hebt kun je bijvoorbeeld een fiets kopen of de mogelijkheid om gebruik te maken van ziplines die je door heel de spelwereld heen tegenkomt. Wel is de muziek die je ondertussen hoort kalm en rustgevend. Elke locatie heeft zo een eigen muziekje en allen zijn van prima kwaliteit. Wanneer je veel op de eerste locatie bent komen de meeuwengeluiden je alleen wel erg snel de strot uit, realisme zullen we het maar onder scharen.

Later in de game liep ik wel tegen een paar problemen aan. Steeds wanneer ik gebruik wilde maken van ‘’drankje’’ om sneller te kunnen reizen verdween de spelwereld om mij heen. Soms kreeg ik ook gewoon een zwart scherm of liep het compleet vast. Dit gebeurde ook af en toe bij het laden van een save game. Eerder heb ik hier geen last van gehad, dit kwam pas opzetten nadat ik de laatste queeste als optie kreeg. Misschien lag dat er aan dat ik bepaalde zaken al eerder afgerond had moeten hebben, maar jammer was het wel omdat juist het afronden van een game de grootste indruk achter laat.

De replay value is een lastige. Wanneer je Eastshade hebt uitgespeeld kun je niet meer doorspelen. Eenmaal gestopt is dan ook echt gestopt. Wel kun je nog een oude savefile laden om nog nét die laatste paar opdrachten af te ronden of om gewoon even rond te lopen om een leuk schilderij te maken, maar dit is dan ook het enige.

Geluid 24/30

Graphics 22/30

Gameplay 27/30

Replay Value 7/10

————————–

Totale score 80/100